19 de febrero de 2012

ELS ESTANYS D'ALMENARA (19.02.12)



L'Associació Clara Campoamor i la Vall Verda de la Vall d'Uixó, ha organitzat una sortida a vore els marjals d'Almenara. Era una de les rutes que tenia gran interés de fer-la i no tenia mai el moment oportú, i hui ha sigut.
No m'esperava maig el que he vist, tant en els marjals com després la visita que hem fet guiades per "Etel i Lorena" tècniques de turisme de l'Ajuntament, al Molí de la població.
La visita al Molí la ficaré en un altra entrada.


Ullal

"El marjal de Almenara pertenece a la Red Natura 2000. Son 1550 ha. las que se han incluido dentro del LIC. Dentro del Catálogo de Zonas Húmedas de la Generalidad Valenciana pertenece al grupo denominado albuferas y marjales litorales...."

ENLLAÇ DE L'AJUNTAMENT D'ALMENARA


Llaguna.

Segons en varen comentar les guies, aquestes llagunes han portat un gran procés de dessecació, per donar pas a cultiu intensiu del seu terreny apte per sembrar tant per els llauradors local com per companyies estrangeres.

Aquests marjals corresponen a una gran extensió que està limitada pels rius Belcaire en Moncofa fins al Palància en Sagunt.

A principis dels segle XIX es va començar a treballar per dessecar-la, i fa ser a meitat del segle XX, quan va estar en pitjor situació, ja que en algun moment varen estar completament seques, tant per l'influencia de l'home, mitjançant la construcció de pous de rec, en les part superior per regar les finques transformades del secà en tarongers i extracció de turba.

A final del any 1998 va ser la Associació GECEN, va prendre part en l'estudi i la conservació, implicant a les administracions, i hui en dia esta protegida per les diferents legislacions.

En aquesta zona podem vore una infinitat flora i fauna tant autòctona, com aus de pas que aprofiten aquest paratge per descansar i seguir el seu pas a altres llocs.


Llaguna

Sols puc dir que he quedat meravellat, al vore les diferents actuacions que estant portant-se a terme per protegir-la i també per difondre a tothom la seva riquesa tan paisagística com ambiental de flora i fauna.

En diferents llocs podem vore unes casetes per contemplar les aus amb una informació detallada de les diferent classes que podem contemplar.

Ah! me ho deixava també me va cridar l'atenció, la pesca sense mort, els pescadors (amb canyes de quasi quinze metres le llonguitut) poden pescar però el peixos que agafen, després els tenen que tornar de tirar a l'aigua.


Zona de Pícnic.

Quan varem acabar la volta, ens varem anar a peu avore el Moli al poble, i al tornar la zona de pícnic estava plena de gent, la veritat és que dona goig estar allí, i contemplar un paratge meravellós que tenim al costat de casa, i molta gent de la comarca ho desconeix totalment, com era el meu cas.

No hay comentarios: