19 de mayo de 2009

LA TORRASSA

El diumenge, dia 17 de maig, vàrem fer un petit recorregutat pel barranc del Randero i la Torrassa.

En primer lloc hem observat una construcció en el mateix barranc del Randero, una pilastra que per les seues característiques podria ser d’època medieval i formar part d’un aqüeducte mai acabat de construir, açò és una de les hipòtesis plantejades per Juan Fuertes Palasí que ens ha fet de guia excel·lent en aquesta primera part del recorregut.

Hem admirat un dels garrogers més impressionants del nostre terme, situat al costat dels llavadors de Campoy. Aquesta garrofera fa 5 metres de diàmetre i 11 d’alçada, té 350 anys i està totalmente recolzada sobre el seu tronc. Una imatge magnífica i un exemple de supervivència dels nostres arbres. Caldria fer alguna actuación municipal per a protegir-la. Fa uns anys LA VALL VERDA va presentar un projecte a l’Ajuntament per acondicionar aquesta zona i fer una petita ruta educativa , projecte que mai va ser contestat.

Al costat es troben els llavadors de Campoy o el que queda d’ells: restes de l’edificació on estava el molí que triturava el mineral i les basses circulars i quadrades on es separaven els components del mineral de ferro i la galena argentífera. Aquestes mines varen estar en funcionament fins la dècada dels 20 i són testimoni de l’economia minera de la nostra localitat. Ben a prop trobem les cases de Campoy, restes de les cases on vivien els treballadors de les mines i que van ser utilitzades durant la Guerra Civil com a lloc de comandament .A partir d’aquest punt ja podem diferenciar tota una sèrie de parapets defensius. Més amunt hem pogut observar l’entrada ( no és possible l’accés) a les mines de Campoy, lloc també utilitzat durant la guerra.

Hem seguit fins arribar a la torre de la Torrassa, antiga edificació medieval de la que es conserva una part de la torre i l’aljub.

Molt a prop hem pogut observar la pedrera de calç, va estar en funcionament els anys 50 i s’extreia calç per emblanquinar les cases.

A partir d’aquest punt hem fet un recorregut ascendent per arribar al punt més alt de la Torrassa. En aquesta ascensió ha estat Carlos Mallench l’encarregat d’explicar-nos tot allò més interessant del recorregut: restes de trinxeres, bunkers de diferents tipologies, parapets fins arribar a l’observatori del cim de la Torrassa. Des d’ací podem entendre la importància d’aquest lloc, vertaderament és un observatori impressionant de tota la Plana, el Pic de Cabres i el Castell de la Vall. Aquest va ser un indret importantíssim durant la Guerra Civil i podem trobar tot tipus de construccions.

Jo, que sóc una ignorant en matèria militar, d’ara endavant quan veja un grup de pedres per la muntanya pensaré si no seran restes d’una d’aquestes construccions que amb tant d’esforç varen realitzar els soldats d’un bàndol o altre durant els mesos en que el poble de la Vall i els dels voltants varen viure una història tan trista. Potser la garrofera de la qual us he parlat al principi i que a mi tan m’agrada, podria parlar-nos d’il·lusions de soldats que varen quedar soterrades a la Torrassa.

Després dels recorreguts pel terme en busca de trinxeres, gràcies a Nel·lo Navarro, Juan Fuertes i Carlos Mallench, quan caminaré pel terme, els meus ulls voran altres coses.


Escrit per: Maria Masó
17-05-09